• Lettergrootte :
  • T
  • T
  • T
logo

Week van de Psychiatrie: demonstratie EMDR

20 Maart 13:00 - 20 Maart 16:00

Psychologenpraktijk De Vaart is onder meer gespecialiseerd in EMDR-therapie. De behandeling is bij uitstek geschikt voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. EMDR werkt vaak snel. Dinsdag 20 maart, midden in de ‘week van de psychiatrie’ geeft Nana van Triet van De Vaart in Het Klooster Hoogeveen tekst en uitleg over deze bijzondere methode.

Bij de EMDR-therapie zal de therapeut vragen de aandacht te richten op zijn hand die hij op ongeveer 30 centimeter afstand voor het gezicht langs heen en weer beweegt en deze bewegingen te volgen. In andere gevallen zal worden gewerkt met geluiden die, door middel van een hoofdtelefoon, afwisselend rechts en links worden aangeboden, of met een EMDR-Kit, die werkt met een lichtbalk en/of tril-voelers in de hand.

De oogbewegingen (of geluiden of licht) zullen steeds in series worden uitgevoerd. Na elke serie wordt even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in zijn gedachten naar boven komt.

De series oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden. Spanning die nog verbonden is aan de nare herinnering zal langzamerhand naar neutraal gaan. Een ander effect is dat verloren gegaan zelfvertrouwen weer herwonnen zal worden.

Agenda

  • Er zijn geen aankomende activiteiten.