• Lettergrootte :
  • T
  • T
  • T
logo

Huisartsen Het Klooster werken intensief samen met thuiszorg

Op initiatief van Henk Kuiper, huisarts bij Huisartsenpraktijk Het Klooster, is er een intensieve samenwerking tot stand gekomen tussen de huisartsenpraktijk en vier thuiszorgorganisaties. “Het gaat om onze gezamenlijke complexe oudere patiënten”, vertelt Henk. “Zij verdienen de beste zorg en aandacht.”

Oudere patiënten die veel zorg nodig hebben, hebben zowel te maken met de huisarts als met de wijkverpleegkundige. En hoewel het om een en dezelfde patiënt gaat, was de uitwisseling van informatie niet altijd optimaal. “Ik heb een projectvoorstel mogen maken en uitwerken, waardoor we allemaal efficiënter zorg kunnen verlenen”, licht huisarts Kuiper toe. “We werken nu samen in het huisartsendossier. Bij de wijkverpleegkundige is er zo meer achtergrondinformatie over de aandoening en het gekozen beleid aanwezig. Voordeel voor mij en mijn collega’s is dat wij als huisartsen direct op de hoogte zijn van de actuele situatie rond de patiënt. In overleg kunnen we beter en sneller ingrijpen als dat nodig mocht zijn.”
Ook de patiënt en zijn of haar mantelzorger worden actief betrokken bij medische beslissingen. Uiteindelijk moet de samenwerking leiden tot minder onnodig gebruik van spoedzorg tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten omdat er geen volledig beeld van de patiënt is. Dit is belastend voor de patiënt en zijn of haar omgeving en vergroot juist de kans op complicaties. Ook voorkomt het overbelasting van de spoedzorg.
Het initiatief van Henk Kuiper klinkt als een hele logische oplossing en dat is het ook, maar in de zorg komt er meer bij kijken. Daarbij gaat het niet alleen over het afstemmen van de techniek, maar ook en vooral over de privacy. Het systeem is op en top beveiligd en alle deelnemende partijen hebben een privacyreglement getekend.
Huisartsenpraktijk Het Klooster werkt op deze nieuwe manier samen met De ZorgZaak, Icare, Beter Thuis Wonen en Buurtzorg. HuisartsenZorg Drenthe kijkt geïnteresseerd mee naar het project. Bij succes wordt het Hoogeveense initiatief verder uitgerold in de provincie.

www.hetklooster.praktijkinfo.nl